Su Toplama Sendromu (OHSS)
Aşılama, zamanlanmış birleşme tedavilerinde % 2.5-5, Tüp Bebek tedavilerinde % 5-15 görülür. Bilindiği üzere, infertilite tedavilerinde yumurta büyümesini takiben çatlatma iğnesi yapılır. Bu esnada, yumurtaların büyümesi kanda östrojen hormonunu arttırmaya başlar. Eğer bu artış fazla olursa çatlatma iğnesinden 6-7 gün sonra, damardan sıvı kaçışı başlar. Kaçan bu sıvı karında, nadiren akciğer, kalp etrafında toplanır. Akciğerler rahat çalışamayacağından hastalar rahat nefes alamazlar. Beraberinde bulantı kusma olabilir. Kusma varsa beslenme bozulacağından hastanın genel durumu bozulur, bitkinleşir. Tanımdan anlaşılacağı üzere yumurtası bol olan hanımlarda görülür. Bünyeye özgüdür. Az yumurtası olan hanımlarda rastlanmaz.
Tedavide kanın sıvı bölümü damarda tutulmaya çalışılır. Bunun için serumlar verilir. Karındaki sıvı fazla rahatsız ederse iğne ile boşaltılır. Hasta rahatlatılır. Şikayetler özellikle gece artar, gündüz azalır. Geceleri yarı oturur pozisyonda yatmak sıvıyı aşağı indireceğinden daha rahat nefes alınır.
Kandan sıvı kaçışı sonucu kan koyulaşacağından kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Genellikle 7-10 gün sürer. Gebelik oluşması vakayı ağırlaştırabilir. Ağır vakalarda hastaneye yatış ve takip gereklidir.