Tüp Bebekte Aşılama
Öncelikle yumurta büyüten ilaçlar yardımı ile kadında 1 ila 2 yumurta büyütülür. Bu amaçla haplar veya iğneler kullanılabilir.
Haplar emniyet, iğneler rahim içi dokusunu kalınlaştırma açısından daha avantajlıdır.
Yumurtalar yeterince olgunlaşınca, çatlatma iğnesi yapılarak yaklaşık 2 gün sonra eşten alınan sperm yıkanır, şekli ve hareketi iyi olanlar seçilerek, bir kateter yardımıyla rahimin tepesine verilir.
Bu tedavi yardımı ile, öncelikle yumurtlama zamanı belirlenerek spermin yumurtaya rastlama olasılığı arttırılır. İkinci olarak da sperm rahmin tepesine verildiği için gideceği yol kısaltılır.
Vajende ve rahim ağzında takılan, kaybedilen miktarı azaltılır. Aşılama tedavisi ile elde edilen gebelik şansları aşağıda genel bir bilgi olması açısından sunulmuştur. Yönetmelik gereği % gebelik şansı verilememekle beraber, kadın yaşı arttıkça aşılamada gebelik sağlamanın zorlaştığı görülmektedir. Özellikle 35 yaştan sonra şans bir haylice düşmektedir.
Aşılamada Yaşa Göre Gebelik Şansı
Aşılamada Sayıya Göre Gebelik
Yine benzer şekilde, sperm sayısının düşmesi veya iyi hareketli (+4 yada progresif motil olarak belirtilir) kısmının azalması ile gebelik şansı azalmaktadır.