Embryo Gelişimi
Embryodan beklenen davranış, hücre sayısını her gün arttırarak ilerlemesidir. Önce yavaş gidip sonra hızlanan veya önce hızlı gidip sonra yavaşlayan embryolar kalite kaybetmiş demektir.
Embryodan beklenen davranış, hücre sayısını her gün arttırarak ilerlemesidir. Önce yavaş gidip sonra hızlanan veya önce hızlı gidip sonra yavaşlayan embryolar kalite kaybetmiş demektir. Standart bir hızda ve daimi ilerlemeleri gerekir.
Bazı embryolar ilerlemesini tamamen durdurup (Arrest) 1 veye 2 gün sonra tekrar bölünmeye başlayabilir. Ama bu embryolar da istenen yapıda değildir. Aynı zamanda embryo içindeki hücreler (Blastomer) birbirine eşit ve parlak, net olmalıdır. Embryo içindeki kıvırcık karnabahar benzeri yapılar kaliteyi bozar.
Döllenme sonrası kontroller esnasında bir miktar embryonun ilerlemeyi durdurması, yavaş ilerlemesi hatta durması normaldir. Bu nedenle laboratuvarda bekletildiği süre boyunca, sağlıklı ilerleyen embryo sayısı gün geçtikçe azalacaktır.
Önce kötü kaliteli olanlar, daha sonra orta kaliteli olanlar elenmeye başlar. Böylece en sona o ay için gelişen en kaliteli embryolar kalır. Blastosist transferi adı verilen 5. 6. gün embryo transferinde gebelik şansının daha yüksek olması bu yüzdendir. Fakat 2-3 yumurtası olan bir hanımda 5. Güne gitmek mantıklı olmayacaktır. Zira embryolar elenince elde transfer edilecek embryo kalmayabilir.